Măsuri COVID-19 [2]: Suspendarea activităților cu copii și tineri și alte măsuri imediate

9 martie 2020

În acord cu restricțiile impuse de HOTĂRÂREA NR. 6 din 6/03/2020 și închiderea tuturor instituțiilor de învățământ pre-universitar, Grupul de Răspuns Rapid a adoptat și comunică următoarele obligații și recomandări cu privire la organizarea activităților cercetășești de către Centrele Locale:

  1. Suspendarea oricărui tip de activitate cercetășească față în față adresată copiilor și tinerilor cercetași (recurentă/ săptămânală, inclusiv întâlniri, hike, camp etc.), în cadrul și în numele Organizației Naționale Cercetașii României (incluzând aici toate Centrele Locale și Centrul Cercetășesc Nocrich – H.C. Habermann), inclusiv participările la evenimentele altor entități, pentru perioada 10 martie 2020 – 22 martie 2020, inclusiv. Măsura ar putea fi prelungită prin comunicări ulterioare, dacă situația o impune.
  1. Obligativitatea obținerii avizelor Direcției de Sănătate Publică în cazul organizării unui eveniment până la data de 31 martie, adresat liderilor și voluntarilor adulți, în cadrul și în numele organizației; HOTĂRÂREA NR. 6 din 6/03/2020 definește termenul de eveniment foarte larg, motiv pentru care orice întrunire convocată în numele și în cadrul organizației, poate fi legal interpretată ca un eveniment și este decizia noastră de a o interpreta în acest fel. Evaluarea riscului evenimentului este realizată prin avizarea Direcției de Sănătate Publică pe baza criteriile impuse de prezenta hotărâre.

Astfel, orice întrunire convocată de către un adult cercetaș către alți cercetași impune demararea procesului de avizare la Direcția de Sănătate Publică, aferentă județului în care vă desfășurați activitatea.

Vă punem la dispoziție, ca model adresă pentru avizarea unei întruniri de pregătire a programului EuroJAM

Acest model se poate adapta pentru stagiile de formare, întrunirile între lideri, Adunări Generale locale etc.

Întrucât Adunările Generale locale implică, în cele mai multe Centre Locale, și participarea tinerilor, revenim cu o recomandare punctuală pentru acest tip de acțiune în cel mai scurt timp posibil.

Am demarat avizarea evenimentelor organizate prin nivelul național: întrunirea liderilor cercetași în contextul EuroJam la Cluj, weekendului 3 de formare în programul woodbadge la Sovata, stagiul de formare de Introducere în Educație pentru Dezvoltare Durabilă la București.

Urmează demararea procesului de avizarea pentru întâlnirea de lucru a echipei TECH și a Campului 451°S – Camp de Seniori.

Cele 5 evenimente enunțate se vor desfășura doar în cazul avizului pozitiv din partea Direcției de Sănătate Publică.

Dacă sunt alte evenimente planificate până la data de 31 martie despre care nu avem cunoștință, vă rugăm să ne spuneți, pentru a lua toate măsurile ce se impun și a oferi sprijinul necesar în pregătirea lor.

Lăsăm în responsabilitatea Centrelor Locale decizia cu privire la interzicerea/ anularea evenimentelor dedicate liderilor și voluntarilor adulților, dacă aspectele de la nivel local impun acest lucru.

  1. Recomandăm abordări creative pentru compensarea reducerii activităților față în față cu îndrumarea cercetașilor către activități
  1. Recomandăm proactivitate în sporirea gradului de igienizare și o atenție sporită la interacțiunile cu categoriile vulnerabile de persoane (bunici, persoane cu imunitate scăzută etc.)
  1. Pentru limitarea răspândirii virusului, se suspendă componenta strângerii mâinii din salutul cercetășesc (se va face doar salutul cu mâna dreaptă). Păstrarea distanței de 1 metru între participanții la evenimente în timpul derulării activităților.
  1. Obligativitatea transmiterii tuturor informărilor Grupului de Răspuns Rapid/ CD pe acest subiect, inclusiv aceasta, către membrii din Centrele Locale, și către părinți.

De asemenea, vă informăm:

  1. Pentru orice decizie legată de acest subiect am alcătuit un Grup de Răspuns Rapid, alcătuit din membri ai CD și Directorul Executiv care poate fi contactat în orice moment la telefon 0736 341 822/ mihaela.girleanu@scout.ro. Pentru orice răspunsuri oficiale (presă/ terți) cu privire la aceste măsuri, vă rugăm să redirecționați solicitările pentru informații către Grupul de Răspuns Rapid.
  2. Activitatea biroului executiv va fi realizată în perioada 11 martie – 22 martie prin lucru la domiciliul fiecărui angajat; în cazul în care activitatea și solicitările impun și nu suportă amânare, va avea loc deplasarea la sediu a angajaților; vă rugăm să confirmați telefonic vizitele la sediu la 0723 723 827
  3. În contextul curent și în acord cu inițiatorii, evenimentul dedicat Earth Hour din București, lansat la inițiativa Grupului Candidat Drumul Crinului împreună cu Centrele Locale Baden Powell, Verde + și ALB, și care viza peste 500 de persoane, a fost anulat.
  4. Toate celelalte recomandări și obligații transmise în Informarea din data de 8 martie 2020 (1) rămân valabile și obligatorii.

Vă rugăm să tratați aceste obligații și recomandări ca măsuri din planul de prevenție și de responsabilitate, pe care noi, ca cercetași, îl avem față de comunitate.

Și în acest caz, este necesar să fim un model în comunitate, manifestând în mod activ grija față de propria persoană și față de cei din jurul nostru și invitând pe cei din jurul nostru la responsabilitate și calm.

Organizația Națională Cercetașii României

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WhatsApp chat