Construcții în camp – Uneltele

Briceagul

Briceagul traditional al cercetasului este foarte cunoscut de cei care petrec mult timp in natura. Are o lama tare si mai multe accesorii cum ar fi deschizatorul de conserve, surubelnita, lingurita, furculita, etc.

Briceagul este o unealta foarte importanta, de aceea trebuie pastrat cu grija.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

 • briceagul trebuie sa fie permanent curat si uscat atunci cand il bagati in teaca
 • nu se va folosi pentru taierea obiectelor foarte tari
 • nu se va infige in pamant, deoarece se va strica repede si nu va mai taia
 • trebuie mentinut tot timpul bine ascutit

Atentie! Nu va jucati niciodata cu briceagul. Este periculos atat pentru voi cat si pentru cei din jurul vostru!

Toporul

Intr-o excursie sau intr-un camp, una din cele mai importante unelte este toporul. El este folosit pentru taierea lemnelor de foc si pentru realizarea unor constructii.

Inainte de a cumpara un topor trebuie sa fiti atenti la urmatoarele:

 •  lama trebuie sa fie dintr-un otel de buna calitate
 •  lama nu trebuie sa se miste
 •  la un topor bun, lemnul cozii este tare iar liniile lemnului sunt paralele

Cand taiati cu toporul:

 •  verificati ca lama sa nu se miste
 •  pe o raza de doi metri in jurul vostru nu trebuie sa se afle nimic ce v-ar putea deranja. Miscarile voastre trebuie sa fie lejere
 •  cand taiati un lemn, acesta trebuie sa fie asezat pe un alt lemn mai gros
 •  lemnele subtiri se taie prin lovituri orizontale
 •  la taierea unui lemn mai gros, loviti alternativ de la dreapta si de la stanga spre un punct fixat.
 • cand manuiti un topor mai mare, unul de padurar, de exemplu, aveti grija sa folositi ambele maini
 •  cand simtiti ca ati obosit, opriti-va, pentru ca intr-un astfel de moment un accident este foarte posibil

Un camp cercetasesc adevarat se poate recunoaste dupa cum sunt construite bucataria, toaleta, spalatorul, dusurile, panourile, sistemul de iluminat. Toate trebuie sa se incadreze foarte bine in peisaj si sa corespunda echipamentului disponibil. Cu putina experienta veti reusi, fara indoiala, sa gasiti idei noi de constructii. Pentru diverse lucrari aveti nevoie de unelte corespunzatoare. Este, de aceea, necesar sa cumparati unelte solide si durabile. Reparati (sau dati la reparat) imediat materialele stricate, din motive de securitate.

Pentru recunoasterea in orice moment a materialelor unei patrule, marcati-le vizibil cu numele patrulei sau al vostru personal. Pentru a le pastra cat mai mult timp, straduiti-va sa le intretineti bine si sa le utilizati corect.

Atunci cand le utilizati, vegheati permanent la securitatea voastra si a camarazilor vostri. De exemplu, la taierea crengilor, aceasta se va face numai deasupra punctului de desprindere din craca, conform figurii. Depozitarea materialelor se va face doar in cortul pentru materiale sau in lada, dupa ce au fost curatate si uscate. Partile metalice ale ciocanelor, topoarelor, foarfecelor se vor unge. Cordajele vor fi depozitate suspendate si fara noduri inutile. Ordinea bine pastrata in cortul materialelor va va permite sa aveti o vedere buna de ansamblu asupra tuturor materialelor.

Spalatorul

In orice camp trebuie sa se gaseasca un spalator, care va reaminti tuturor necesitatea de a avea mainile curate. Acesta trebuie sa fie foarte simplu, o simpla chiuveta cu un recipient pentru apa si un sapun, conform figurii.

Langa spalator se va gasi neaparat o matura din crengi pe care fiecare o va folosi pentru a matura in jurul spalatorului dupa ce s-a spalat.

Toaleta

Toaletele se construiesc in primele ore dupa sosirea in camp, chiar inaintea montarii corturilor.

Se vor sapa sub forma unor transee adanci de 30-40 de cm, late de 30 cm si lungi de cel putin un metru.

Marginile acestora trebuie pastrate curate si dotate cu bucati de lemn sau scanduri pe care sa se poata aseza comod picioarele.

Cand transeul va fi pe jumatate plin, pamantul se va pune cu grija inapoi si se va sapa alt transeu.

Zilnic, toaleta se va stropi cu clorura de var pentru evitarea mirosurilor neplacute.

Toaletele se vor sapa in afara campului vizual al campului, din motive de decenta si vor fi amenajate separat pentru baieti si pentru fete Daca este nevoie, se vor inconjura cu saci sau prosoape atarnate pe o sarma.

Se va construi, de asemenea, o carare usor de recunoscut de la camp si pana la toalete. Pe cat posibil, la toalete se va tine toata noaptea un felinar aprins.

Un semnal vizibil va comunica, inca de departe, daca toaleta este ocupata sau nu.

Coliba (adapostul)

Pentru a campa confortabil, un cercetas trebuie sa stie sa construiasca un adapost pentru o noapte sau o coliba, daca aceasta campare trebuie sa se prelungeasca. Tipul acestei constructii variaza dupa circumstante, climat, sezon si altele. Cand va construiti acoperisul din crengi de brad, iarba sau stuf, acestea trebuie asezate incepand de la baza, una peste alta, ca tiglele pe casa, astfel incat ploaia sa nu le poata razbate. De la inceput trebuie observata directia principala din care bate vantul, adapostul trebuind sa fie construit in asa fel incat intrarea sa se gaseasca pe directia opusa iar focul in fata intrarii.

Modul cel mai simplu de a construi un adapost este de a planta doua bete in forma de furca de fiecare parte a unui arbore central si de a fixa o traversa peste acestea. Se sprijina apoi pe aceasta constructie alte crengi si se incepe acoperirea cu iarba. Daca soarele se revarsa peste cortul sau coliba voastra si este prea multa caldura, puneti o cuvertura sau mai multe paie pe acoperis. Cu cat acoperisul este mai gros, cu atat adapostul va fi mai racoros pe timp de vara. Daca este prea frig, ingrosati baza peretelui sau construiti cu bucati de pamant un mic zid de 30 cm inaltime in jurul colibei. Nici in acest caz nu uitati de necesitatea de a sapa un sant de scurgere a apei pe timp ploios.

Strada 7 Septembrie 1485, Mioveni, România

2 răspunsuri la „Construcții în camp – Uneltele”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WhatsApp chat