Cercetașii arheologi

Pentru că datoria unui cercetaş este de a cunoaşte istoria şi neamul din care acesta a purces, ne-am gândit că putem profita de faptul că la monumentul istoric Mânăstirea Vieroşi s-a deschis un şantier arheologic.
Cu emoţiile unui cercetaş dornic de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre locurile unde strămoşii lui au vieţuit, am mers acolo împreună cu liderii Dan, Liviu, şi Nelu. Auzisem de acest monument istoric dar nu ştiam prea multe despre el, desi este situat în cartierul Făget la sud de oraşul Mioveni.
La intrare, tânărul arheolog Ion Dumitrescu, reprezentant al Muzeului Judeţean Argeş, ne-a descris izvoarele istorice găsite cele nescrise şi cele scrise şi ne-a spus că frumoasa mânăstire datează din anii 1571-1573 fiind ctitoria lui Ivaşcu Golescu.
Ion Dumitrescu ne-a putut da o idee în legătură cu ceea şi-au propus să facă, ne-a arătat şi o parte practică din ceea ce înseamnă studierea unui izvor nescris (înregistrarea obiectelor găsite, fotografierea, întocmirea unei schiţe a planului de lucru, etc). Întâlnirea cu istoria ne-a emoționat pe toți. Am trăit acel sentiment de mândrie care te cuprinde atunci când faci ceva deosebit.


A fost o experiență unică și interesantă, de care nu puteam avea parte dacă Consiliul Local Mioveni nu finanţa acest proiect. Provocarea a fost lansată și tot ceea ce am învăţat şi înţeles despre arheologie la nivel teoretic sperăm ca le vom putea transpune în practică la vară, într-alt alt loc şi anume la Jidova, unde cei de la Muzeul Județean Argeș ne-au invitat.
Eliza – Patrula „Phoenix”

Strada 7 Septembrie 1485, Mioveni, România

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WhatsApp chat