Activitatea cercetășească este suspendată în perioada 16-21 iunie 2020

Activitatea cercetășească este suspendată în perioada 16-21 iunie 2020, cu posibilitatea de reluare a activității mai devreme de atât, imediat ce avem toate datele necesare (noile reglementări legale, feedback-ul vostru etc.)

Probabil că mulți dintre voi ați văzut deja noile propuneri de relaxare în contextul COVID19, publicate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a intra în vigoare din 15 iunie 2020 (Hotărârea nr. 28/ 11.06.2020).

Pentru ca noile norme din această Hotărâre să intre în vigoare este necesară însă prelungirea perioadei de alertă pentru încă 30 de zile, care necesită aprobare din partea Parlamentului, fapt care nu s-a întâmplat încă.

Deci, în cuvinte foarte simple, există o ambiguitate legislativă, astăzi, 16 iunie neavând practic cadrul legal sau niște norme pe care este necesar să le respectăm; suntem între cele două seturi de reglementări, cele valabile pentru perioada 1-15 iunie și cele care ar putea fi valabile, după aprobare, pentru perioada 15 iunie – 15 iulie.

Colegii din Consiliul Director au lucrat la un document care își propune să asigure cadrul și principiile în care putem relua activitățile cercetășești, cel mai probabil începând cu data de 1 iulie. Ne dorim ca aceste principii de reluare a activității să le propunem inițial către consultare în interiorul organizației și cu experți, urmând ca ulterior să le îmbunătățim în baza feedbackului primit și să le adoptăm ca reguli valabile pentru toți cercetașii.

Totodată, menționăm că am avut o corespondență deschisă cu autoritățile publice (DSU) pentru a ne asigura că luăm cele mai bune decizii pentru următoarea perioadă.

Având în vedere ca suspendarea activității era valabilă până la data de 15.06.2020 inclusiv, prelungim suspendarea activității până la data de 21 iunie, cu posibilitatea de reluare a activității imediat ce avem toate datele necesare (noile reglementări legale, feedback-ul vostru etc.). Realist, ne așteptăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem toate reglementările pregătite. Din datele pe care le avem în prezent ca fiind publice, vor putea fi organizate activități pentru maxim 50 de persoane în exterior și maxim 20 în interior, respectând un set de reguli care să asigure siguranța și protecția.

Înțelegem dorința cercetașilor de a începe să organizeze activități și suntem de acord să le sprijinim, dar ca de fiecare dată în această perioada siguranța cercetașilor este prioritară pentru luarea deciziilor.

Am adoptat și comunicăm următoarele obligații și recomandări cu privire la organizarea activităților cercetășești de către Centrele Locale:

 1. Obligativitatea suspendării activității cercetășești, față în față, adresată copiilor și tinerilor cercetași (recurentă/ săptămânală, inclusiv întâlniri, hike, camp etc.), în cadrul și în numele Organizației Naționale Cercetașii României (incluzând aici toate Centrele Locale și Centrul Cercetășesc Nocrich – H.C. Habermann), inclusiv participările la evenimentele altor entități, până la data de 21.06.2020, inclusiv.
 1. Posibilitatea organizărilor întâlnirilor față în față, adresate liderilor și voluntarilor adulți, în maxim 8 persoane, respectând următoarele:

– persoanele participante nu manifestă simptome și nu au cunoștință despre a fi intrat în contact cu persoane pozitive COVID-19
– întâlnirile au loc în spații corect igienizate
– este respectată distanțarea socială de 2m între persoane
– purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata întâlnirii
– este realizată o listă de prezență și aceasta este arhivată în secretariatul Centrului Local/ organizației

 1. Recomandăm și încurajăm implicarea cercetașilor, în mod individual și pe propria răspundere, în activități de voluntariat/ umanitare sau în activități recreative – sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane, respectând măsurile specifice de protecție
 1. Obligativitatea luării tuturor măsurilor specifice de protecție pe perioada suspendării activității cercetășești, de către Scout Shop, astfel încât să se asigure condiții optime pentru personalul Scout Shop și deopotrivă asigurarea managementului afacerii. Managerul Scout Shop împreună cu boardul Scout Shop vor analiza oportunitatea deschiderii lucrului cu publicul în condițiile date (comenzi minime, investiții pentru lucru cu clienții, șomaj tehnic, suspendare contracte de muncă etc.)
 1. Activitatea Echipei Executive va fi realizată pe perioada suspendării activității cercetășești, prin lucru la domiciliul fiecărui angajat, prin continuarea CIM prin telemuncă; în cazul în care activitatea și solicitările impun, vor avea loc deplasări la sediu ale angajaților (preluare documente, arhivare etc.); vă rugăm să confirmați telefonic vizitele la sediu la 0723 723 827.
 1. Relaxarea măsurilor detaliate în legislația privind starea de alertă ne oferă o mai mare libertate de mișcare, dar ne îndeamnă deopotrivă la precauție și responsabilitate. Recomandăm ca și în această perioadă cercetașul să rămână un exemplu pentru comunitatea sa și să:
 • se informeze în mod corect și din surse oficiale: https://stirioficiale.ro/informatii
 • respecte toate măsurile specifice de protecție sanitară: purtarea măștii în spațiile închise, igienizarea mâinilor în mod corespunzător, utilizarea bicicletei/ mașinii personale în defavoarea mijloacelor de transport în comun etc., limitarea deplasărilor la necesități
 • ajute semenii și să se implice în ajutorarea persoanelor defavorizate
 1. Recomandăm pentru perioada 15 – 21 iunie 2020 derularea de activități în mediul online, atât pentru copii și tineri, cât și pentru adulți (de dezvoltare de noi competențe, dar și pentru îngrijirea propriei stări de bine), folosind instrumente online.
 1. Obligativitatea transmiterii tuturor informărilor Grupului de Răspuns Rapid/ CD pe acest subiect, inclusiv aceasta, către membrii din Centrele Locale, și către părinți.
 1. Pentru orice decizie legată de acest subiect am alcătuit un Grup de Răspuns Rapid, alcătuit din membri ai CD și Directorul Executiv care poate fi contactat în orice moment la telefon 0736 341 822/ mihaela.girleanu@scout.ro. Pentru orice răspunsuri oficiale (presă/ terți) cu privire la aceste măsuri, vă rugăm să redirecționați solicitările către Grupul de Răspuns Rapid

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WhatsApp chat